September – mesiac sleziny a slinivky

Na dvere nám klope jeseň a nastáva opäť čas detoxu. September je mesiac, kedy nastáva upokojenie prírody aj nás samotných. Po horúcich letných dňoch prichádzajú chladnejšie a daždivejšie dni a taktiež je to vhodná doba na ponorenie sa do nášho vnútra. Ako sme spomenuli už v prechádzajúcom článku, ktorý bol venovaný termoregulácii tela, podľa tradičnej čínskej medicíny je každý mesiac jeden orgán oslabený a teda sa treba o neho viac starať a dbať na jeho posilnenie.

Podľa tradičnej čínskej medicíny sú práve v tomto období najviac oslabené orgány ako slezina a slinivka.  Z medicínskeho hľadiska sú práve tieto dva orgány v našom tele veľmi dôležité. Slezina sa stará o obranyschopnosť nášho tela, imunitu. Pokiaľ sme náchylný napríklad na vírusové ochorenia, znamená to, že máme energeticky alebo fyzicky oslabenú práve slezinu. Tá sa okrem iného podieľa taktiež na našej vitalite  a chuti do života a je dôležitým prvkom v procese trávenia a ovplyvňuje činnosť všetkých slizníc v tele. Slezina symbolizuje lásku, s ktorou máme pristupovať k nášmu životu.

Ako sa prejavuje oslabenie slinivky a sleziny? Medzi typické prejavy patrí prílišná starostlivosť, nadmerné premýšľanie nad problémami, ktoré nemajú riešenie, tvorba herpesov, poruchy trávenia, nafukovanie, náchylnosť k modrinám, únava, znížená imunita, a taktiež potreba poučovať ostatných. K ďalším signálom patrí extrémna chuť na sladké alebo naopak absolútna nechuť na sladké jedlá.

Ako sa teda môžeme dostať späť do rovnováhy?

Číňania verili, že vyváženosť chutí v strave je zásadná vec pre zdravie človeka a jeho psychickú rovnováhu. Preto sa v septembri odporúča vyhnúť sa bielemu cukru, bielej múke, zmrzline, čokoláde, živočíšnym tukom, vysmážaným jedlám a alkoholu. V tomto období je taktiež dôležité sa vyhýbať vlhkému prostrediu ako je parná sauna alebo parný kúpeľ (aj termálne pramene a vody). Naopak na druhej strane je potrebné zaradiť do jedálneho lístka všetko, čo je prirodzene sladké a čo nám ponúka samotná príroda, ako napríklad lesný či kvetinový med, ovocie (najmä to ktoré rastie v našich podmienkach ako jablká, hrušky, slivky, maliny, čučoriedky, černice, broskyne, marhule a iné.). Taktiež  pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu a dennom svetle pomáha zharmonizovať práve uvedené orgány. Z obilnín je odporúčané konzumovať jahly, sladkú ryžu a zo zeleniny všetko, čo je žlté, teda konkrétne tekvice, zemiaky, kukuricu a cibuľu. TČM (tradičná čínska medicína) taktiež odporúča na posilnenie sleziny a slinivky konzumovať kombinácie obilnín, najlepšie ryže a strukovín, ktoré majú sladkú chuť. Vhodná a veľmi chutná je práve tekvicová polievka z druhu Hokaido. Pod článkom prikladám recept.

Okrem správnej a vyváženej stravy si môžeme pomôcť ku navráteniu rovnováhy do uvedených orgánov aj s našimi výrobkami Tiande. Konkrétne odporúčam pre zharmonizovanie tela a upokojenie mysle soľné pílingy, ktoré obsahujú morskú soľ a rôzne výťažky z rastlinných olejov, napríklad výťažok z medovej broskyne,zeleného čaju, morských rias, ženšenu a iné. Môžete si vybrať aj tu. Soli majú aj silný očistný a detoxikačný účinok vzhľadom na to, že cez pokožku  nám odchádza až 70% toxínov, je dôležité sa o ňu správne starať a dôkladne ju čistiť. Okrem solí je veľmi vhodné a odporúčané piť fytočaje z rady Shambala. Konkrétne ide o čaj z ostropestrecu mariánského. Čaj je určený na očistu pečene, žlčníka a práve sleziny a slinivky. Výborný je aj čaj Tibetský zber, ktorý prispieva k zdravému tráveniu a posilňuje našu imunitu.

Pre rovnováhu v duši je dôležité vnímať a obdivovať krásy vôkol nás, dôverovať si a prijímať všetko, čo nám prichádza do života, pretože nič sa nedeje náhodou. Je dôležité, aby sme mali srdcia otvorené, boli priateľskí, dobrosrdeční a najmä dovolili si mať radi nás samotných a teda dávali lásku sebe a aj ostatným vôkol nás.

Recept na krémovú polievku z tekvice Hokaido:

Prísady: budeme potrebovať 2 kusy mrkvy, 2 zemiaky a jednu tekvicu Hokaido, cibuľa, cesnak oregano, bazalka, korenie, soľ.

Postup: tekvicu, mrkvu a zemiaky ošúpeme a nakrájame. Na olivovom oleji opražíme cibuľu a cesnak. Po chvíli pridáme mrkvu, tekvicu a zemiaky a restujeme. Restovanú zmes zalejeme vodou, tak aby boli suroviny ponorené. Potom pridáme korenie, soľ, bazalku a oregano. Zmes varíme cca 25 min. Potom ju odstavíme a rozmixujeme, pridáme mlieko alebo smotanu do varenia a zamiešame. TIP!! Na panvici môžeme opražiť malé kúsky rožkov alebo chleba a nasypať do polievky. Dobrú chuť! 🙂

Related Post