Apríl – mesiac oslabenej pečene

 

organove-hodiny_1600x900ms.jpg V apríli nastavajú v prírode veľké zmeny väčšina stromov a kríkov začína pučať a kvitnúť. Rastlinky vyháňajú nové mladé výhonky a zo zeme začínajú vykúkať prvé zelené rastlinky. V záhradách a sadoch kvitnú jablone, čerešne, hrušky či marhule a zvieratá sa prebúdzajú zo zimného spánku.

Apríl je rovnako ako mesiac marec obdobím, kedy všetko rastie, vzduch je priam nabitý energiou a všade na okolo sa šíri sladká a omamná vôňa. Počas prechádzok prírodou môžeme pozorovať ako všetko rýchlo (niekedy aj behom jedného dňa) rastie a kvitne.

A práve v tomto období je najviac ohrozený náš dôležitý orgán, pečeň. Je hlavným orgánom látkovej výmeny a metabolizmu, teda aj najviac ovplyvňuje všetky orgány v tele. Pečeň je dôležitým detoxikačným orgánom v tele, filtruje krv je tzv. chemickou továrňou nášho tela. Okrem toho pečeň ukladá vitamíny (sú rozpustené v tukoch) zásobuje telo cukrom, ktorý sa postupne uvoľňuje do krvného obehu a samozrejme pomáha k účinnému tráveniu tukov. Z toho vyplýva, že takmer všetky procesy v našom tele sú riadené pečeňou.

Ako sa prejavuje oslabenie pečene?

pečeň.jpg Pečeň sama o sebe nebolí, jej oslabenie sa prejavuje iným spôsobom. Podľa čínskej medicíny pečeň ovplyvňuje svaly, šľachy, ale tiež oči a nechty.

Z hľadiska fyzickej stránky patrí medzi typické prejavy jej oslabenia veľká svalová únava. Niekedy sa môže objaviť aj zvýšená teplota, bledá pleť, zhoršené videnie alebo sa môže prejaviť precitlivenosť na svetlo, ryhy na nechtoch, pocit tlaku pod pravým rebrovým oblúkom, ktorý stúpa smerom dohora.

K prejavom jej oslabenia taktiež patrí pálenie záhy a problémy s trávením a okolo brucha sa vo väčšej miere začína ukladať tuk. (Vedeli ste, že tuk nám pomáha chrániť naše dôležité orgány?). V tomto období ľudia ťažšie odolávajú všetkým vplyvom – prejavujú sa rôzne alergie či už na fyzickej alebo duševnej úrovni. Z hľadiska emócií sa oslabenie pečene prejavuje agresiou, hnevom,výbušnosťou, ale tiež zlosťou, zúrivosťou a žiarlivosťou.

Ako môžeme dostať našu pečeň do rovnováhy?

qHg_84749_m.jpg Veľmi dôležité je v tomto prípade nezaťažovať pečeň(stravou alebo duševnou nepohodou) a pozvoľna začleňovať do nášho denného harmonogramu pohybové aktivity, ktoré nás nebudú veľmi vyčerpávať. Je potrebné prebudiť naše telo z pokojového režimu, ktorý trvala počas zimy. Vhodné sú najmä rýchlejšie prechádzky, jazda na bicykli alebo pomalý beh.

Telu veľmi pomáhajú aj rôzne masáže, ktoré upokojujú emócie a stres, ktorý veľmi oslabuje funkciu pečene. Pečeň má vysokú regeneračnú schopnosť a podľa organových hodín od 23:00 jej prospieva pokoj a teplo.

V dobe od 23:00 do 3:00 by sme nemali konzumovať žiadny alkohol, pretože ju tým poškodzujeme. Z jedálneho lístka je potrebné vylúčiť všetky potraviny, ktoré pečeň oslabujú najmä mlieko a mliečne výrobky, a dôležité je nekombinovať kávu s mliekom, mali by sme tiež vynechať všetky vyprážané jedlá, sladkosti a najmä alkohol a určite žiadny fast food! Pokiaľ je to možné regulujme aj užívanie liekov.

članok pečen.jpgPotraviny, ktoré pomáhajú posilňovať pečeň

Všeobecne sa dá povedať, že pečeň posilňujú všetky potraviny, ktoré majú prirodzene kyslú a horkú chuť. Medzi najlepšie bylinky, ktoré regenerujú pečeň patrí ostropestrec mariánsky (1 čajovú lyžičku bylinky povaríme niekoľko minúť a potom vypijeme alebo žujeme zrniečka), ďalej sú to listy púpavy alebo koreň púpavy.

Púpava je najdôležitejšou bylinkou, ktorá pomáha pri liečení pečene, pretože má horkú chuť. Vhodné je taktiež piť bylinky ako sú napr. repík lekársky, zemežlč, jarabina alebo púpava. Pri pomerne vážnych ochoreniach pečene môžeme konzumovať artičoky v forme čaju alebo tinktúry.

Čo sa týka potravín, ktoré pomáhajú regenerovať pečeň sú jedlá varené v pare a surové potraviny (najmä zelenina). Zo strukovín je vhodné konzumovať najmä naklíčené mungo fazule a výhonky strukovín. Pre pečeň sú tiež veľmi prospešné obilniny ako je napr. bulgur, kuskus, pšenica, špalda alebo ryža.

Zo zeleniny by sme mali konzumovať najmä hrášok, kyslú kapustu, šaláty, reďkvičky a do šalátov pridať púpavu, čakanku, žihľavu, bielu repu a postupne všetko čo začína na záhade rásť. Z ovocia sú pre pečeň vhodné najmä citróny, jablká, hrušky alebo jahody. Pokiaľ konzumujeme mäso je dôležité, aby sme si vyberali mäso z ekologického chovu zvierat, kurča, kačku alebo slepačie mäso. Ako doplnok pestrej stravy sú vhodné všetky zdravé tuky napr. olivový olej (v kombinácií s mrkvovou šťavou) bodliakový, ryžový a kokosový olej. Ďalej sú vhodné akékoľvek orechy, semienka a avokádo.

Produkty TianDe, ktorými môžeme podporiť činnosť pečene

Čaj Ostropestrec mariánsky má priaznivý účinok na trávenie, prispievajú k prirodzenej obranyschopnosti organizmu, podporuje trávenie, činnosť pečene, udržuje vyrovnanú hladinu cukru v krvi a zároveň podporuje funkciu močových ciest, žlčníka, napomáha k duševnej rovnováhe a pokojnému spánku.

pečen článok 2.png Telová soľ (zelený čaj, grapefruit) soľný peeling, ktorý obsahuje morskú soľ a výťažok zo zeleného čaju alebo grapefruitu. Soľ má detoxikačné účinky, peeling sa odporúča robiť v sprche na navlhčenú pokožku a masáž by mala začať od nôh a postupovať smerom hore. Zelený čaj má na telo ochladzujúce účinky, pomáha aj znižovať teplotu, zelený čaj pôsobí ako prirodzený antioxidant pre našu pokožku. Soľ s výťažkom z grepu má taktiež ochladzujúce účinky pre naše telo a zároveň nám pomáha sa zbavovať pomarančovej kože a pomáha naštartovať bunkový metabolizmus, pomáha pri chudnúcich procedúrach.

Detoxikačné náplasti obsahujú bambusový ocot a bylinky, ktoré pomáhajú vyťahovať z tela toxíny, zápaly, ťažké kovy a parazity. Lepia sa na noc na chodidlá po 21:00 a nechávajú sa pôsobiť celú noc až do rána. Odporúčaná kúra pre zlepšenie stavu je min. 10 dní.

„Prijmite druhých ako čisté a jedinečné bytosti. Prijímajte životné výzvy a ozdravte svoje vzťahy k sebe, iným ľudom a celému svetu.“

Zdieľajte tento článok...
Share on Facebook
Facebook