e-tiande Magazín Užitočné informácie Stojí používanie dezodorantov, či antiperspirantov naozaj za to?

Stojí používanie dezodorantov, či antiperspirantov naozaj za to?

Hoci potenie patrí medzi úplne prirodzené procesy v našom tele, suchá pokožka a šíriaca sa vôňa z podpazušia sa stala symbolom príkladnej osobnej hygieny. Nepríjemný zápach spojený s potnými žľazami je považovaný za nežiadúci a preto robíme počas celého roka všetko preto, aby sme tento zápach eliminovali. Používame na to antiperspiranty a dezodoranty v rôznej forme, ktoré však na potlačenie potenia obsahujú množstvo škodlivých chemických látok. Počas leta a horúcich dní po nich siahame neustále a sú našim verným spoločníkom. Čo všetko nám ich pravidelnou aplikáciou hrozí a čo by sme si mali všímať na etikete?

Antiperspiranty verzus dezodoranty

Najskôr si vysvetlíme zásadný rozdiel medzi antiperspirantom a dezodorantom. Zatiaľ čo úlohou antiperspirantu je zabrániť poteniu, dezodorant sa má postarať len o odstránenie alebo prekrytie zápachu, ktorý potenie spôsobuje. Od toho sa odvíja aj ich zloženie. Antiperspiranty aj dezodoranty obsahujú množstvo chémie, vrátane škodlivých parabénov. Parabény sú konzervačné látky, ktoré sa v kozmetike bežne používajú. Okrem konzervačných účinkov majú schopnosť napodobňovať ženský hormón estrogén, čo je pre organizmus neprijateľné. Patria medzi hormonálne disruptory, čiže svojím účinkom rozvracajú hormonálnu rovnováhu.

Aplikáciou v podpazuší sa dostávajú takpovediac na to pravé miesto, teda do blízkosti prsníkov. V bunkách sa potom správajú ako estrogén a podporujú ich delenie, ktoré sa postupne stáva nekontrolovateľným množením zhubných buniek. Antiperspiranty však navyše obsahujú aj zlúčeniny hliníka. Práve tie majú za úlohu blokovať potné kanáliky, čo vedie k zníženiu potivosti a zápachu, no tiež k ich upchávaniu. Potenie je pre telo dôležité, nakoľko sa vďaka nemu odplavujú z tela toxíny. Okrem toho sa však hliník spája s rakovinou prsníka a Alzheimerovým ochorením.

Alumíniové soli nájdeme v zložení antiperspirantov a dezodorantov pod názvami aluminium zirconium, aluminium chlorohydrate, aluminium chloride alebo jednoducho chlorid hlinitý. Na pozore by sme sa aj mali mať pred názvami ako ethylparaben, methylparaben, buthylparaben či propylparaben.

Aj napriek tomu, že dodnes nebola publikovaná štúdia, ktorá by definitívne potvrdila alebo vyvrátila priamy škodlivý účinok našich každodenných pomocníkov, niet pochýb o tom, že tradičné dezodoranty a antiperspiranty sú plné chemikálií a ich pravidelnému používaniu by sme sa mali vyvarovať. Oveľa lepšou variantou sú prírodné dezodoranty, ktoré plnia svoj účel a neškodia nášmu zdraviu. Na našom eshope nájdete prírodný dezodorant „Natural Veil“ ( nájdete ho tu ), ktorý okrem zabraňovaniu potenia plní aj iné účely.

Prírodný deodorant „Natural Veil“

Deodorant si môžete zakúpiť v e-shope na tomto odkaze.

Kryštálový deodorant zaisťuje dlhodobú sviežosť, odstraňuje zápaly a svrbenie po uštipnutí komárom či iným hmyzom. Môžete ho používať počas celého roka a narozdiel od škodlivých dezodorantov a antiperspirantov plných chemikálii, prírodný deodorant Natural Veil neupcháva póry a nenarušuje funkciu potných žliaz. Obsahuje kryštál alunit, ktorý účinne likviduje baktérie, ktoré vznikajú rozkladom potu a sú zdrojom nepríjemného zápachu. Má neutrálnu vôňu a preto je vhodný pre ženy aj mužov. Neobsahuje alkohol, konzervačné látky ani farbivá a nezanecháva na oblečení žiadne stopy.

A preto, ak nechcete hazardovať so svojím zdravím, vymeňte škodlivé dezodoranty a antiperspiranty, ktoré máte doma, za tie prírodné a užívajte si život bez chémie. 🙂

Related Post